Hae sivustolta

Musta Mäntyjärvi, Lieksa

Kalastusveneet Mustan Mäntyjärven rannalla

Kalastusmatkailua syvällä Lieksan salojärvellä

Lieksan kalastusmatkailupalvelut täydentyivät, kun Kalastusretket Joensuun yrittäjä Matti Pasanen aloitti toiminnan Mustalla Mäntyjärvellä. Isojen haukien pyyntiin erikoistunut kohde suuntaa markkinointia erityisesti ulkomaanmarkkinoille.  

– Vapaa-ajan kalastusta harrastaa Ranskassa 5 miljoonaa ja Japanissa 10 miljoonaa henkilöä, joten heistä jos pystymme tavoittamaan vaikkapa promillen, se riittää mainiosti, yrittäjä laskeskelee. Pasanen tietää, että yksistään kalastuspalveluilla ei suomalainen yrittäjä elantoaan pysty hankkimaan, joten lisäksi hän pyörittää Kolilla Kahvila Eväsretket -kahvilaa, aktiviteettitarjontaa ja välinevuokrausta.

Vahvaa kokemusta

Matti Pasanen on 48-vuotias yrittäjä, jolla on vahvasti kokemusta ja koulutusta kalastuksesta, matkailu- ja ravitsemisalalta, jalostuksesta sekä erilaisista hankkeista. Matkan varrella ovat tulleet tutuksi Lieksan ja Pohjois-Karjalan vesistöt sekä mm. Ruotsin ja Norjan tarjoamat kalastuselämykset. Musta Mäntyjärvi kohteena kiinnosti yrittäjää erityisesti siksi, että se on rauhallisen veden kalastuskohde, jossa voi kokea luonnon ehdoilla elämistä ja yksityisen kalastuskokemuksen. Mustan Mäntyjärven palveluvarustus tukee myös elämyksellisyyttä.

 – Mökkimajoitusta ei tänne haluttu, sillä telttasauna, yöpymiseen soveltuva suuri kota ja teltta, sekä ulkopöytäryhmät ja nuotiopaikka ovat tälle asiakasryhmälle juuri se, mitä halutaan, kertoo Pasanen. Tarvittaessa teemme yhteistyötä lähiseudun yrittäjien kanssa, mikäli mökkimajoitus on asiakkaalle tarpeen. Herkullinen ruokapöytä tai välipala luonnon ääressä järjestyy Pasasen toimesta ja täydentää näin kalastuskokemuksen ikimuistettavaksi.

Pasasen toimintatapa on luontoa kunnioittava ja kestävyyteen tähtäävä. Se näkyy kaikin tavoin myös Mustan Mäntyjärven perustamisessa ja säännöissä. Pasanen oli mukana, kun Ala-Koitajoelta vähennettiin petokaloja, joten haukien siirtäminen luonnonmukaisempaan ympäristöön synnytti idean hauenkalastukseen erikoistuneesta kohteesta.

– Haukia on nyt siirretty Mustalle Mäntyjärvelle useita kymmeniä ja nyt toivotaan, että ne kutevat ja lisääntyvät luonnollisesti, Pasanen kertoo. Isot hauet tuottavat nopeakasvuisia jälkeläisiä ja ne kasvavat kookkaiksi, joten tätä geeniperimää pyritään säilyttämään rajoittamalla yli 75 cm haukien ottamista ravinnoksi. Kalastuksessa ei myöskään saa käyttää moottorivenettä ja kaloja ohjeistetaan käsittelemään kunnioittavasti ja hellävaraisesti. Mielessä on myös rajoittaa kovalla pakkasella kalastamista, koska kala ei kestä silloin irrottamista vahingoittumatta.

Pasanen on tunnollinen yrittäjä, ja kokee erilaiset luvat, passit ja koulutukset tärkeäksi. Silloin asiat on punnittu monelta kantilta sekä turvallisuus, kestävyys ja laatu on kunnossa. Hän luettelee koulutuksensa lisäksi nopeasti 14 erilaista lupaa, joita Mustan Mäntyjärven toimintaa varten on täytynyt hankkia. Lisäksi hän tarjoaa asiakkailleen kalastuksessa tarvittavat luvat, jotta ne varmasti ovat kunnossa, kun Mustalla Mäntyjärvellä kalastetaan.